Čočka na kyselo s tymiánem a kurkumou

Čočka na kyselo patří mezi klasická, dobře známá jídla. Pokud se u ní vyhneme například mouce či slunečnicovému oleji, jako v tomto receptu, jde také o jídlo velice zdravé.

Proč jíst čočku?

Čočka je zdravá luštěnina, která obsahuje jen málo vody, což z ní činí jedinečný zdroj energie (přes 300 kcal/100 g). Obsahuje minimum tuků a je tvořena většinově proteiny a sacharidy. Čočka je výborným zdrojem železa, proto jsme ji také zvolili pro jeden z prvních receptů. Porovnání s ostatními potravinami najdete v této tabulce.

Kromě železa poskytuje i velké množství jiných složek, které se podílejí na tvorbě červených krvinek, kyselinu listovou a měď. Díky vláknině je skvělá pro těhotné ženy. Čočka je vhodná i při dietě – vláknina ve střevech váže žlučové kyseliny a cholesterol z jiných potravin, čímž pomáhá při jejich vylučování.

Vyberte kvalitní ocet

jablečný ocet

Bílý destilovaný ocet není pro organismus ideální, pokud chcete dobře přijímat železo, je lepší se mu vyhnout. Zde se vyplatí připlatit a vyzkoušet raději jablečný ocet nebo umeocet. Umeocet se vyrábí z malých japonských švestiček umeoboshi, které obsahují velké množství vápníku, hořčíku a železa. Japonci zmiňují jeho příznivé účinky při imunitních a respiračních onemocněních i zažívacích obtížích.

Suroviny na 2 porce:

  • 250 g zelené čočky
  • 2 menší brambory
  • 2 menší mrkve
  • 1 cibule
  • 1 stonek řapíkatého celeru
  • 1 lžička tymiánu
  • 1 lžička kurkumy
  • 1 lžíce umeoctu nebo vymačkané šťávy z jednoho citronu
  • sůl, pepř
  • olivový olej

Postup přípravy:

  1. Cibuli nakrájíme na drobno, mrkev a brambory na drobné čtverečky, celer na tenké proužky.
  2. Postupně zpěníme na olivovém oleji v hrnci.
  3. Čočku propereme a přidáme k zelenině a chvíli orestujeme.
  4. Přilijeme vodu v poměru 1:1 a vaříme přibližně 20 minut.
  5. Jakmile je čočka i zelenina měkká, okyselíme octem nebo citronem, přidáme tymián, kurkumu a dochutíme pepřem a solí.
  6. Podáváme s vejcem nebo volským okem, lze dochutit petrželkou
Leave a reply