- Myslet
na potraviny, které zvyšují využitelnost železa z jídla, ale
také na ty, které proces využitelnosti zpomalují – šálek
kávy nebo čaje sníží absorpci železa až o 70 %.
- V
případě dlouhodobého vynechání masa nebo vajec v potravě je
doporučeno užívání výživových doplňků, např. vitaminu B12
a kyseliny listové, železa nebo jimi obohacených potravin.
- Ze
syrové zeleniny je využitelnost železa nižší než po jejím
krátkém vaření nebo dušení – konzumací
syrové brokolice se využije o 25 % méně železa než po jejím
krátkém povaření.
- Ovoce
je lepší konzumovat syrové než uvařené, kromě broskví.
- Železo
se využije lépe z opražených ořechů a z naklíčených semen.
- Na
přípravu
kynutého těsta je vhodnější použít celozrnnou mouku.
- Kyselé
přísady pomáhají, aby železo bylo lépe v těle využito, někdy
až 4–5násobně a ke snižování glykemického indexu (GI)
sacharidových potravin.
- Potraviny
s obsahem fytátů a oxalátů (obsaženy v rostlinách) je
vhodné doplnit malým množstvím kyseliny askorbové (vitamin
C)nebo upravit kvašením nebo vařením, aby došlo k resorbování
železa.
- Luštěniny
je třeba namočit, pak bude využitelnost železa, ale i
stravitelnost potraviny lepší.
- Ovesné
vločky mají nižší GI a jsou zdrojem železa, jejich uvařením
bude využitelnost železa lepší než po pouhém namočení do
mléka nebo vody. Na druhé straně vařené vločky mají vyšší
GI.
- Ze
stravy vyloučit alkohol, omezit kávu, nepít silný černý čaj.
- Omezit
pití mléka, nahradit je vodou.
- Zeleninové
saláty dochucovat citronem, citrusovou šťávou nebo do salátu
přidat pomeranč.
Privacy & Cookies Policy